ori·gi·neel1 (het ~, -nelen)
1 oorspronkelijk stuk

ori·gi·neel2 (bn.)
1 de oorsprong of oudste vorm uitmakend => oorspronkelijk;
2 (van ideeën) nieuw => fris, zelfbedacht;
3 (van personen) vernieuwend => geestrijk, oorspronkelijk

dinsdag 23 oktober 2007

i Coldplay hanno copiato

Afgelopen weekend behaalde opnieuw een plagiaatkwestie de
kranten
. Ditmaal claimt de van oorsprong Nederlandse gitarist Peter van Houten alias Peter van Wood dat het nummer Clocks van Coldplay uit 2002 ontleend is aan zijn nummer Caviar And Champagne uit 1982. De 83-jarige Van Wood, al jaren woonachtig en werkzaam als astroloog in Italië, speelde ooit in het Napolitaanse Trio Carosone.

In Van Woods huidige thuisland groeide de kwestie uit tot een nationale stemming. Het Italiaanse volk mocht afgelopen zaterdag per sms haar oordeel geven in het televisieprogramma TG2Punto. Van Wood 'won' met 56% en heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen. Hij eist een miljoen euro van de Britse band. Van Wood geeft in deze clip zelf de overeenkomsten aan.

Overigens kreeg Coldplay in 2005 eerder kritiek voor het kopiëren van een bestaand nummer. Vergelijk het nummer Talk met het uit 1981 afkomstige Computerliebe / Computer Love van het Duitse Kraftwerk. Tussen deze twee nummers zijn absoluut overeenkomsten, maar dat is ook niet zo gek. Kraftwerk gaf namelijk zelf toestemming tot gebruik van hun nummer.

Ga terug naar de Homepage

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik hoor een klein beetje overeenkomst tussen de twee songs uit het Italiaanstalige filmpje. Maar het lijkt me nogal ver gezocht om er plagiaat van te maken.

Dat tweede is erg grappig. Het deuntje van Kraftwerk is heel goed terug te horen.
Ik vind de muziek van Kraftwerk trouwens best goed. Ik mag dat wel.

Pascal zei

Ik ben zelf nog niet zo overtuigd van de overeenkomst, dus ben benieuwd wat hier uit gaat komen.

Inderdaad grappig van Coldplay. Chris Martin heeft destijds een (Duitstalige) brief geschreven aan Ralf Hutter van Kraftwerk waarin hij hem om toestemming vroeg. Althans dat is het verhaal (http://www.contactmusic.com/new/xmlfeed.nsf/mndwebpages/martin%20sent%20kraftwerk%20begging%20letter). Het eindresultaat mag er in ieder geval wezen!

Anoniem zei

Het pianoloopje en de zanglijn van van 'Clocks' zijn ook zo ontzettend simpel en voor de hand liggend dat je nauwelijks van plagiaat mag spreken ;) Iedereen die voor het eerst achter een piano zit 'verzint' dat accoordenschema vanzelf wel binnen een minuut of tien...

Unknown zei

Te vaag deze claim. Zo kan je wel elke zanglijn vergelijken. Luister maar eens naar het nummer Simple Game van The Four Tops en Don't GIve Up van The Dolly Dots. En Piano riedeltjes ?? De laatste single van Beth Hart (Good As It Gets) even vergelijken met Saturday In The Park van Chicago !