ori·gi·neel1 (het ~, -nelen)
1 oorspronkelijk stuk

ori·gi·neel2 (bn.)
1 de oorsprong of oudste vorm uitmakend => oorspronkelijk;
2 (van ideeën) nieuw => fris, zelfbedacht;
3 (van personen) vernieuwend => geestrijk, oorspronkelijk

woensdag 10 oktober 2007

Don’t judge a song by its cover (deel 2)

Nemen we deze week een kijkje in de Top40, zien we twee covers in de Nederlandse hitlijst.

Voyage Voyage
Als eerste brengt Katrien Verbeeck alias Kate Ryan de jaren 80 hit Voyage Voyage opnieuw onder de aandacht. Belgische muziek kent zeer originele muziek, ik noem een Hooverphonic, Zita Swoon, dEUS, gebroeders Van Passel, maar de Belgische zangeres zoekt het succes in het coveren. Eerder zong zij al een cover van Mylène Farmers Désenchantée. Het origineel van Voyage Voyage werd in 1986 gezongen door Desireless, de in Frankrijk geboren zangeres Claudie Fritsch-Mentrop. Geniet bij deze live-versie trouwens ook van het fenomeen schoudervulling.

Ryan is niet de eerste die de dansklassieker uitbrengt. Bekijk maar eens de versie Vuela Vuala (1990) van de Mexicaanse boyband Magneto met bijbehorende danspasjes. Overigens treedt anno 2007 de inmiddels 55-jarige Fritsch-Mentrop nog steeds op met haar nummer. Even excentriek als vroeger, maar met dezelfde warme stem.

Don't mess with my man
Booty Luv zocht het in een recenter nummer: Don’t mess with my man uit 2000 van Lucy Pearl. Deze band, in 1999 opgericht door Raphael Saadiq (Tony! Toni! Toné!), Dawn Robinson (En Vogue) en Ali Shaheed Huhammad (A Tribe Called Quest), scoorde een grote hit met het op de Chic-sound geinspireerde funky nummer. Voor de volledigheid een link naar de cover van Booty Luv. Toch een geval ‘don't mess with the original'.

Ga terug naar de Homepage

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dank je wel voor de informatie. Ik vind het echt een leuk log. Hier steek je nog eens wat van op.

By the way, de titel van dit logje is ongeveer de titel van een nummer van Bo Diddley: "You can't judge a book by it's cover"

Anoniem zei

Geweldige log!!! Grappig, wist niet dat deze cover van Kate Ryan was. Deze dame vertegenwoordigde in 2006 ook het Eurovisiesongfestival voor Belgie. Ze dacht op voorhand dat ze ging winnen, maar dat was mede dankzij de voorspellingen van de 'bookmakers' die haar op nummer 1 hadden gezet. Maar helaas, de finale werd bij lange niet gehaald (ze eindigde op nr 26). Terecht of niet, haar inspanningen kun je in ieder geval zien op http://www.youtube.com/watch?v=Xk8N2Jy3nuw