ori·gi·neel1 (het ~, -nelen)
1 oorspronkelijk stuk

ori·gi·neel2 (bn.)
1 de oorsprong of oudste vorm uitmakend => oorspronkelijk;
2 (van ideeën) nieuw => fris, zelfbedacht;
3 (van personen) vernieuwend => geestrijk, oorspronkelijk

dinsdag 2 oktober 2007

Auteursrecht

Zoals je kunt lezen in het onderstaande bericht Michael Jackson hit plagiaat? hebben de gebroeders Van Passel lang gestreden om hun gelijk te krijgen. Waarom? Natuurlijk wil een auteur (een schrijver, fotograaf, componist etc) zelf erkend worden voor eigen werk. Het duo Van Passel heeft het gecomponeerd, Michael Jackson heeft het een hit gemaakt. Een prima samenwerking, ware het niet dat R. Kelly de eer en het geld ontving voor de compositie. Om te zorgen dat jij als componist of tekstschrijver je erkenning (meestal uitgedrukt in geld) krijgt is er het auteursrecht:

Auteursrecht is er om ervoor te zorgen dat auteurs (dat zijn niet alleen schrijvers, maar ook bijvoorbeeld schilders, dichters, componisten en fotografen) alles wat zij maken kunnen (laten) exploiteren en zo geld kunnen verdienen met hun werk. Net als ieder ander. Behalve deze financiële mogelijkheden van het auteursrecht, zorgt dit recht er ook voor dat de maker, de auteur, zeggenschap houdt over zijn creaties. In veel gevallen moeten anderen hem namelijk om toestemming vragen als ze zijn werk(en) willen gebruiken.
Bron: www.auteursrecht.nl

Strijd
Terug naar de gebroeders Van Passel. De strijd heeft twaalf jaar geduurd. Eenvoudig is het niet om aan te tonen dat jij het origineel hebt en dat vervolgens iemand anders aan de haal is gegaan met jouw versie. In het geval Van Passel/Jackson heeft het Hof in België besloten dat partij Kelly niét bewijst en zelfs niet aannemelijk maakt dat hij met de melodie ‘You are not alone’ een zelfstandig werk heeft geschreven. Bron: www.boek9.nl

Ga terug naar de Homepage

Geen opmerkingen: