ori·gi·neel1 (het ~, -nelen)
1 oorspronkelijk stuk

ori·gi·neel2 (bn.)
1 de oorsprong of oudste vorm uitmakend => oorspronkelijk;
2 (van ideeën) nieuw => fris, zelfbedacht;
3 (van personen) vernieuwend => geestrijk, oorspronkelijk

zondag 25 november 2007

Do it, Suni

Zoek even naar Timbaland en de Finse muzikant Janne Suni op het internet en je komt al snel terecht bij de discussie over het nummer Do it, wereldbekend gemaakt door Nelly Furtado. Het was een stressvol jaar voor Suni. Eind 2006 verschenen berichten op het internet dat hij de originele compositie maakte van Furtado's hit en dat Timbaland de muziek van hem jatte. Die verhalen verschenen op verschillende forums en zorgde, gewild of ongewild, voor behoorlijk wat tumult rond Suni's persoon. Vergelijk zelf eerst het 'origineel' Acidjazzed Evening met de versie van Furtado.

Credits
Jazeker, de twee nummers komen overeen en er was dan ook veel te doen over deze zaak. Lees maar eens de artikelen op wikipedia en het stuk van Chris Abbott.
Je zou verwachten dat Timbaland op z'n minst wat credits in woorden over heeft voor de Fin. Helaas, daarvan is weinig te merken in een interview met de Amerikaan.

Afloop
Maar hoe liep het nou precies af? Na wat speurwerk, blijft dat toch vaag. Janne Suni zelf zegt dat de Acidjazzed Evenening controversie voor hem is afgesloten en laat alleen als antwoord hierop zijn versie nog maar eens horen.
Wie wel de officiële afloop weet, mag het zeggen. Wij geven in ieder geval graag credits aan Suni door te verwijzen naar zijn Myspace pagina. Opdat hij de volgende keer zelf zijn compositie wereldbekend maakt. Do it, Suni.

Lees ook het artikel over Mashups met daarin een dubieuze bijrol voor Timbaland.

Ga terug naar de Homepage

Geen opmerkingen: