ori·gi·neel1 (het ~, -nelen)
1 oorspronkelijk stuk

ori·gi·neel2 (bn.)
1 de oorsprong of oudste vorm uitmakend => oorspronkelijk;
2 (van ideeën) nieuw => fris, zelfbedacht;
3 (van personen) vernieuwend => geestrijk, oorspronkelijk

zondag 11 november 2007

Tulpen uit Amsterdam

Dit weekend stond er een merkwaardig artikel in de Telegraaf:

Belg Jean is onze HELD!

AMSTERDAM -  Het moet niet gekker worden: ONS liedje 'Tulpen uit Amsterdam' is geschreven door een Belg! Dertig jaar lang leefde hij aardig van de royalties, vertelt Jean Walter aan Het Laatste Nieuws. 'Al ben ik daar niet rijk van geworden', zegt de Belg bescheiden.


Dat Walter er niet rijk van is geworden, kan ik goed begrijpen want het lied is helemaal niet van hem afkomstig. Het artikel is verzonnen en dient waarschijnlijk ter promotie van het afscheidsconcert van Walter op 19 november.

De originele versie van Tulpen uit Amsterdam komt uit Duitsland met als titel Tulpen aus Amsterdam. Het werd in 1956 geschreven door Ralf Arnie (schuilnaam van componist/tekstschrijver Dieter Rasch) en Klaus Gunther Neumann. Het idee voor het lied ontstond in 1953 toen Neumann na zijn optreden in het Tuschinski theater de bollenvelden bezocht.
Bron: The Originals, Flickr



Tulpen aus Amsterdam is wereldwijd door vele artiesten gecoverd en in Nederland vooral bekend door de vertolking van Herman Emmink uit 1957 en de Duitstalige versie van Mieke Telkamp uit 1959. Emminks verhaal over het ontstaan van Tulpen uit Amsterdam kun je hier beluisteren.

Terug naar de Belg Jean Walter. In 1957 publiceerde hij zijn cover van Tulpen aus Amsterdam en dat is meteen de enige connectie met het artikel uit de Telegraaf. Hij is een van de vele vertolkers maar zeker niet de bedenker van het origineel. Voor wie toch naar het afscheidsconcert van Walter wil gaan, een laatste quote uit de Telegraaf:

Kom Jean Walter, de grootste PR-baas van Amsterdam, uitzwaaien! Kaarten te bestellen bij 0032-32486343. Sint-Niklaas is maar 1 uur en 40 minuten rijden en ligt vlakbij Antwerpen. Kom op Amsterdammers!

Inderdaad, promotie ...

Ga terug naar de Homepage

1 opmerking:

Anoniem zei

Hollands of Duits ?
En toch ben ik ervan overtuigd dat het motief gepikt is is uit "Temo" van Aguariguay & Atilio Gálvez zoals op plaat gezet door de Orq. Típica Víctor in 1940.
Een wals die behoort tot de Argentijnse tango traditie...

johan