ori·gi·neel1 (het ~, -nelen)
1 oorspronkelijk stuk

ori·gi·neel2 (bn.)
1 de oorsprong of oudste vorm uitmakend => oorspronkelijk;
2 (van ideeën) nieuw => fris, zelfbedacht;
3 (van personen) vernieuwend => geestrijk, oorspronkelijk

maandag 26 november 2007

Cutting Mika

Om Mika, de klassiek opgeleide muzikant uit Beiroet, kan tegenwoordig niemand meer heen. Het is bekend dat zijn muziek een veelzijdige mix aan invloeden van o.a. Freddy Mercury, Scissor Sisters, Elton John en George Michael bevat.

Dat deze mix verwarrend kan zijn, blijkt uit diverse Franse Forums en Youtube waar een video circuleert die Mika van plagiaat beticht. Het gaat daarbij om Mika's Relax (take it easy) versus de discohit Spacer van Sheila B and Devotion uit 1979. Dit nummer, geschreven door Bernard Edwards en Nile Rodgers van Chic, werd in 2000 al eerder succesvol hergebruikt in de vorm van Alcazars Crying at the Discothèque.

Mika vs Sheila B and devotion




Alhoewel de zang erg goed bij de muziek past, hoor je duidelijk dat Mika's versie bewerkt is. Naast een verhoogd tempo en extra ingelaste pauzes bevat het een verknipte volgorde van de songtekst om het geheel passend te krijgen. Wat mij betreft dan ook eerder een goede mashup dan een duidelijke match met het origineel.

Maar waar rook is, is vuur. Relax (take it easy) is inderdaad geen volledig originele compositie. Het vindt zijn oorsprong alleen niet in Spacer maar in Cutting Crew's (I just) Died in your arms uit 1986. Deze Engelse band wordt dan ook correct vermeld in Mika's credits. In onderstaand fragment een korte vergelijking tussen Cutting Crew en Mika.



Ga terug naar de Homepage

Geen opmerkingen: