Wat van ver komt is goed, wordt vaak gezegd. Westerse muzikanten combineren hun eigen 'roots' bijvoorbeeld met latin. Het omgekeerde gebeurt ook. Zo is de Antilliaanse muziek een mix van ritmes en muziek uit Afrika, de omringende landen, zoals Cuba én Europa. Vooral de mazurka's en walsen zijn belangrijk.
Mazurka
De mazurka is een dans in driekwartsmaat met een extra nadruk op de tweede of derde tel (niet op de eerste tel). Het is niet helemaal duidelijk, maar volgens de meeste bronnen stamt de mazurka af van de Mazur, een Slavische dans uit de Poolse provincie Mazurië (bron: wikipedia). De Pools-Franse Frédérique Chopin (1810-1849) componeerde onder andere veel mazurka's.
Chopin
De mazurka's en walsen van Chopin, het laatste deel van zijn leven wonend in Parijs, drongen door tot de Antillen. Het is zeer waarschijnlijk Jules Blasini (1847-1887), die studeerde aan het conservatorium van Parijs, geweest die de partituren van Chopin meenam naar Curaçao. In deze tijd, midden negentiende eeuw, werd op Curaçao de Europese dansmuziek populair: de walsen, de mazurka's en de polka's (bron: books.caribseek.com). Lees bijvoorbeeld de briefwisseling uit die tijd over de Polka Los Freneticos
Van Chopin naar Calister en Corsen
De relatie tussen Chopin en de Antiliaanse muziek inspireerde Jan Brokken tot het schrijven van zijn boek: Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin (2005). De titel verwijst naar de aanwezigheid van Antillianen bij de herdenking in Warschau van de 150ste sterfdag van Chopin in 1999. In zijn boek komen de belangrijkste Antiliaanse componisten voorbij, waaronder Joseph Sickman Corsen, de betovergrootvader van pianist Randal Corsen (1972). Hij schreef op zijn beurt in 1999 samen met zangeres Izaline Calister de Mazurka Erotika. De relatie tussen Chopin en de Antilliaanse muziek van nu? Bekijk hier Vladimir Horowitz die een mazurka van Chopin speelt en luister eens naar de Mazurka van Calister en Corsen (helaas (nog) niet hier te beluisteren).
Meer weten?
Meer weten over de klassieke Curaçaose muziek? Lees ook: R. Boskaljon, “Honderd jaar muziekleven” (1958), Edgar Palm: “Muziek en musici van de Nederlandse Antillen” (1978) en Robert Rojer "Een muzikale wandeling van Chopin naar de Curaçaose dansa" (1990).
Lees ook hoe klassiek pop ontmoet in Classic FM toont roots popmuziek.
Ga terug naar de Homepage
vrijdag 23 november 2007
Van Chopin naar de Caraïben
Gepost door Danielle op 23:11
Labels: herkomst, muziekgeschiedenis, oorspronkelijk
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
8 opmerkingen:
Hoi,
Over Enortis Johnson, die van Little Richards Long Tall Sally kan ik vrij weinig vinden. Op allerlei plaatsen (Google) word die naam gezet onder de lyrics, samen met onder meer Richards naam.
Maar nergens iets over of ze rijk werd en of ze nog leeft. Haar naam staat bij de lyrics, dus ik neem aan dat ze geld kreeg.
Maar...1 bron heeft het erover dat er een Enotris Johnson geleefd heeft. Dat is een man diens naam ietsje anders gespeld werd. Hij is de man die Richard adopteerde en opvoedde. Hij was een zevende-dag adventist. De bron noemt het aannemelijk dat Richard hem wilde bedanken en hem daarom bij de lyrics zette....
Een schimmig verhaal dus...
bron: http://www.mp3.com/artist/enotris-johnson/summary/
Thx Johnny. Voor degenen die niet helemaal begrijpen waarover dit verhaal gaat. Check Johnny's site met het verhaal over Long Tall Sally van Little Richard:
http://www.bluespunt.blogspot.com/
Grappig, nooit geweten. Bij caribische muziek denk ik eerder aan Afrika dan aan Chopin :-)
Toevallig nog iets gevonden over de invloeden van Afrikaanse muziek?
@kultuur.nl: veel ritmes zijn gebaseerd op de Afrikaanse 6/8ste ritmes. Via de volgende link kom je op de site van de Antilliaanse zangeres Izaline Calister. Even omlaag scrollen en daar zie je welke soorten muziek zij gebruikt, waaronder de tumba (gebaseerd op Afrikaanse ritmes) en wals (gebaseerd op Europese klassieke muziek).
http://www.izalinecalister.com/press/dutch_interviews/060505_nrcnext.html
Cool, noemt ze ook specifieke artiesten? Wil hen wel is beluisteren.
Link is helaas:
"Forbidden
You don't have permission to access /press/dutch_interviews/ on this server."
@kultuur.nl: Nee, volgens mij niet, maar ga even naar www.izalinecalister.com en dan zoeken op het specifieke interview. Hoop dat het lukt. Haar muziek is geweldig.
Een reactie posten