Hoe kom je van Rihanna via New Order naar Donna Summer en Kraftwerk? Het is makkelijker dan je denkt. Een korte tijdreis van 2007 terug naar 1975. Bron: De Morgen, Wikipedia
Momenteel vind je Rihanna in de hitlijsten met Please don't stop the music, een nummer gebaseerd op een sample van Michael Jacksons Wanna be startin' something. Samplen doet Rihanna graag. Eerder vond ze voor het nummer SOS inspiratie in Soft Cells Tainted Love en ook de single Shut up and drive maakt van hetzelfde principe handig gebruik.
Shut up and drive is namelijk deels gebaseerd op een sample van Orgy. Deze Amerikaanse rock/synth band breekt in 1998 door met hun rock (cover)versie van Blue Monday waarvan het origineel weer toebehoort aan New Order uit 1983.
Hoe dit alles perfect bij elkaar past, kun je in onderstaande video bekijken.
Rihanna vs Orgy vs New Order
Maar er is meer...
Hoewel de video afsluit met de mededeling dat zowel New Order als Orgy geen credits voor Rihanna's versie ontvangen, is ook het nummer van New Order niet helemaal origineel. Bernard Sumner, de zanger van New Order, geeft namelijk toe dat Blue Monday zijn roots weer uit vier andere nummers haalde. Een kort overzicht:
De een minuut durende oorsprong van Blue Monday is hieronder beluisteren:
Ga terug naar de Homepage
woensdag 28 november 2007
Shut up on a Blue Monday
Gepost door Pascal op 20:27 1 reacties
Labels: Donna Summer, Kraftwerk, New Order, Origineel, Rihanna
maandag 26 november 2007
Cutting Mika
Om Mika, de klassiek opgeleide muzikant uit Beiroet, kan tegenwoordig niemand meer heen. Het is bekend dat zijn muziek een veelzijdige mix aan invloeden van o.a. Freddy Mercury, Scissor Sisters, Elton John en George Michael bevat.
Dat deze mix verwarrend kan zijn, blijkt uit diverse Franse Forums en Youtube waar een video circuleert die Mika van plagiaat beticht. Het gaat daarbij om Mika's Relax (take it easy) versus de discohit Spacer van Sheila B and Devotion uit 1979. Dit nummer, geschreven door Bernard Edwards en Nile Rodgers van Chic, werd in 2000 al eerder succesvol hergebruikt in de vorm van Alcazars Crying at the Discothèque.
Mika vs Sheila B and devotion
Alhoewel de zang erg goed bij de muziek past, hoor je duidelijk dat Mika's versie bewerkt is. Naast een verhoogd tempo en extra ingelaste pauzes bevat het een verknipte volgorde van de songtekst om het geheel passend te krijgen. Wat mij betreft dan ook eerder een goede mashup dan een duidelijke match met het origineel.
Maar waar rook is, is vuur. Relax (take it easy) is inderdaad geen volledig originele compositie. Het vindt zijn oorsprong alleen niet in Spacer maar in Cutting Crew's (I just) Died in your arms uit 1986. Deze Engelse band wordt dan ook correct vermeld in Mika's credits. In onderstaand fragment een korte vergelijking tussen Cutting Crew en Mika.
Ga terug naar de Homepage
Gepost door Pascal op 23:26 0 reacties
zondag 25 november 2007
Do it, Suni
Zoek even naar Timbaland en de Finse muzikant Janne Suni op het internet en je komt al snel terecht bij de discussie over het nummer Do it, wereldbekend gemaakt door Nelly Furtado. Het was een stressvol jaar voor Suni. Eind 2006 verschenen berichten op het internet dat hij de originele compositie maakte van Furtado's hit en dat Timbaland de muziek van hem jatte. Die verhalen verschenen op verschillende forums en zorgde, gewild of ongewild, voor behoorlijk wat tumult rond Suni's persoon. Vergelijk zelf eerst het 'origineel' Acidjazzed Evening met de versie van Furtado.
Credits
Jazeker, de twee nummers komen overeen en er was dan ook veel te doen over deze zaak. Lees maar eens de artikelen op wikipedia en het stuk van Chris Abbott.
Je zou verwachten dat Timbaland op z'n minst wat credits in woorden over heeft voor de Fin. Helaas, daarvan is weinig te merken in een interview met de Amerikaan.
Afloop
Maar hoe liep het nou precies af? Na wat speurwerk, blijft dat toch vaag. Janne Suni zelf zegt dat de Acidjazzed Evenening controversie voor hem is afgesloten en laat alleen als antwoord hierop zijn versie nog maar eens horen.
Wie wel de officiële afloop weet, mag het zeggen. Wij geven in ieder geval graag credits aan Suni door te verwijzen naar zijn Myspace pagina. Opdat hij de volgende keer zelf zijn compositie wereldbekend maakt. Do it, Suni.
Lees ook het artikel over Mashups met daarin een dubieuze bijrol voor Timbaland.
Ga terug naar de Homepage
vrijdag 23 november 2007
Van Chopin naar de Caraïben
Wat van ver komt is goed, wordt vaak gezegd. Westerse muzikanten combineren hun eigen 'roots' bijvoorbeeld met latin. Het omgekeerde gebeurt ook. Zo is de Antilliaanse muziek een mix van ritmes en muziek uit Afrika, de omringende landen, zoals Cuba én Europa. Vooral de mazurka's en walsen zijn belangrijk.
Mazurka
De mazurka is een dans in driekwartsmaat met een extra nadruk op de tweede of derde tel (niet op de eerste tel). Het is niet helemaal duidelijk, maar volgens de meeste bronnen stamt de mazurka af van de Mazur, een Slavische dans uit de Poolse provincie Mazurië (bron: wikipedia). De Pools-Franse Frédérique Chopin (1810-1849) componeerde onder andere veel mazurka's.
Chopin
De mazurka's en walsen van Chopin, het laatste deel van zijn leven wonend in Parijs, drongen door tot de Antillen. Het is zeer waarschijnlijk Jules Blasini (1847-1887), die studeerde aan het conservatorium van Parijs, geweest die de partituren van Chopin meenam naar Curaçao. In deze tijd, midden negentiende eeuw, werd op Curaçao de Europese dansmuziek populair: de walsen, de mazurka's en de polka's (bron: books.caribseek.com). Lees bijvoorbeeld de briefwisseling uit die tijd over de Polka Los Freneticos
Van Chopin naar Calister en Corsen
De relatie tussen Chopin en de Antiliaanse muziek inspireerde Jan Brokken tot het schrijven van zijn boek: Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin (2005). De titel verwijst naar de aanwezigheid van Antillianen bij de herdenking in Warschau van de 150ste sterfdag van Chopin in 1999. In zijn boek komen de belangrijkste Antiliaanse componisten voorbij, waaronder Joseph Sickman Corsen, de betovergrootvader van pianist Randal Corsen (1972). Hij schreef op zijn beurt in 1999 samen met zangeres Izaline Calister de Mazurka Erotika. De relatie tussen Chopin en de Antilliaanse muziek van nu? Bekijk hier Vladimir Horowitz die een mazurka van Chopin speelt en luister eens naar de Mazurka van Calister en Corsen (helaas (nog) niet hier te beluisteren).
Meer weten?
Meer weten over de klassieke Curaçaose muziek? Lees ook: R. Boskaljon, “Honderd jaar muziekleven” (1958), Edgar Palm: “Muziek en musici van de Nederlandse Antillen” (1978) en Robert Rojer "Een muzikale wandeling van Chopin naar de Curaçaose dansa" (1990).
Lees ook hoe klassiek pop ontmoet in Classic FM toont roots popmuziek.
Ga terug naar de Homepage
Gepost door Danielle op 23:11 8 reacties
Labels: herkomst, muziekgeschiedenis, oorspronkelijk
donderdag 15 november 2007
Classic FM toont roots popmuziek
Op vrijdag 16 november laat Classic FM horen op welke manieren klassiek en pop elkaar ontmoeten. Hoewel klassiek en pop op het eerste gehoor niet zoveel met elkaar te maken lijken te hebben, beschikken veel bekende pophits over klassieke ‘roots’.
Tijdens Classic FM goes Pop laat het station horen dat Sting zijn inspiratie voor zijn hit Russians vond bij Lieutenant Kije van Prokofjev. Dat Could It Be Magic onder andere bekend van Donna Summer, eigenlijk werd geschreven door Chopin. Dat de hit All By Myself van Eric Carmen rechtstreeks ontleend is aan het 2e Pianoconcert van Rachmaninov. En dat we de groote hit van Elvis It's now or never eigenlijk beter kennen als O Sole Mio.
Maar het omgekeerde komt ook voor. Classic FM laat voorbeelden horen van artiesten als Nigel Kennedy die The Doors omtovert tot klassieke muziek en mezzo-sopraan Anne Sofie von Otter die ABBA vertolkt.
Bekijk de complete playlist van vrijdag 16 november.
Bron: Classic FM
Ga terug naar de Homepage
Gepost door Pascal op 14:37 4 reacties
Labels: Classic FM, klassiek, popmuziek, roots
woensdag 14 november 2007
Commercial tunes - deel 1
Reclame en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Uit onderzoek van drs. Thijno Kramer blijkt dat wanneer we deze muziek waarderen, we de commercial ook sneller leuker vinden:
Commercials worden beter onthouden naarmate deze hoger worden gewaardeerd. Een hoge waardering voor de muziek in de commercial heeft een direct positief effect op de likeability van de commercial.
Bron: mediaonderzoek.nl:
Herkenning is daarbij een belangrijk element en muziek zorgt er voor dat je de reclame onthoudt. Maar ook in commercials is niet altijd alles origineel. In deze nieuwe rubriek zetten we de reclameversie tegenover het origineel of belichten we de herkomst van het gebruikte origineel.
Vandaag de reclame van KPN Sluit je aan waarbij het aansluiten van de mensen zichtbaar wordt gemaakt door een menselijke ketting. Het is een vrolijke samba versie gebaseerd op het nummer connected van het Britse Stereo MC's uit 1992. Bron: KPN
Oordeel zelf:
KPN – Sluit je aan
Stereo MC's - Connected
En als we het dan toch over origineel hebben, Connected is op zijn beurt weer gebaseerd op een sample van Jimmy Bo Horne's Let me be your lover uit 1978.
Jimmy Bo Horne - Let me be your lover
Ben je zelf op zoek naar de muziek die in een bepaalde commercial wordt gebruikt? Kijk dan eens bij STER.
Ga terug naar de Homepage
Gepost door Pascal op 07:53 3 reacties
Labels: KPN, Origineel, Reclame, Stereo MC's
zondag 11 november 2007
Tulpen uit Amsterdam
Dit weekend stond er een merkwaardig artikel in de Telegraaf:
Belg Jean is onze HELD!
AMSTERDAM - Het moet niet gekker worden: ONS liedje 'Tulpen uit Amsterdam' is geschreven door een Belg! Dertig jaar lang leefde hij aardig van de royalties, vertelt Jean Walter aan Het Laatste Nieuws. 'Al ben ik daar niet rijk van geworden', zegt de Belg bescheiden.
Dat Walter er niet rijk van is geworden, kan ik goed begrijpen want het lied is helemaal niet van hem afkomstig. Het artikel is verzonnen en dient waarschijnlijk ter promotie van het afscheidsconcert van Walter op 19 november.
De originele versie van Tulpen uit Amsterdam komt uit Duitsland met als titel Tulpen aus Amsterdam. Het werd in 1956 geschreven door Ralf Arnie (schuilnaam van componist/tekstschrijver Dieter Rasch) en Klaus Gunther Neumann. Het idee voor het lied ontstond in 1953 toen Neumann na zijn optreden in het Tuschinski theater de bollenvelden bezocht.
Bron: The Originals, Flickr
Tulpen aus Amsterdam is wereldwijd door vele artiesten gecoverd en in Nederland vooral bekend door de vertolking van Herman Emmink uit 1957 en de Duitstalige versie van Mieke Telkamp uit 1959. Emminks verhaal over het ontstaan van Tulpen uit Amsterdam kun je hier beluisteren.
Terug naar de Belg Jean Walter. In 1957 publiceerde hij zijn cover van Tulpen aus Amsterdam en dat is meteen de enige connectie met het artikel uit de Telegraaf. Hij is een van de vele vertolkers maar zeker niet de bedenker van het origineel. Voor wie toch naar het afscheidsconcert van Walter wil gaan, een laatste quote uit de Telegraaf:
Kom Jean Walter, de grootste PR-baas van Amsterdam, uitzwaaien! Kaarten te bestellen bij 0032-32486343. Sint-Niklaas is maar 1 uur en 40 minuten rijden en ligt vlakbij Antwerpen. Kom op Amsterdammers!
Inderdaad, promotie ...
Ga terug naar de Homepage
Gepost door Pascal op 12:14 1 reacties
Labels: Levenslied, oorspronkelijk, Origineel
zaterdag 10 november 2007
Sinterklaas, wie kent hem niet?
Sinterklaasliedjes worden doorgegeven van ouder op kind en gaan al vele generaties mee. Eigenlijk veranderen ze muzikaal weinig, hooguit de teksten worden zo nu en dan gewijzigd. Maar waar komen deze liedjes nu precies vandaan? Eens kijken naar een paar van de bekendste Sinterklaasliedjes.
Klik hier voor het volledige artikel.
Gepost door Pascal op 11:46 2 reacties
Labels: herkomst, oorspronkelijk, Sinterklaasliedjes
woensdag 7 november 2007
En het antwoord is...
...Chopin.
De vraag welke Europese pianist de Antilliaanse muziek beïnvloedde stond de afgelopen weken op het blog. Jan Brokken schreef hierover een boek en binnenkort vermelden we waarom Brokken tot deze conclusie kwam.
En er volgt nog meer binnenkort.
Ook deze willen we alvast tonen:
Of dit een staaltje plagiaat is of niet gaan we uitzoeken. Meer daarover binnenkort.
Tenslotte zijn we met Sinterklaas in aantocht ook gedoken in de origine van de sinterklaasliedjes...
Ga terug naar de Homepage
Gepost door Danielle op 18:57 0 reacties