ori·gi·neel1 (het ~, -nelen)
1 oorspronkelijk stuk

ori·gi·neel2 (bn.)
1 de oorsprong of oudste vorm uitmakend => oorspronkelijk;
2 (van ideeën) nieuw => fris, zelfbedacht;
3 (van personen) vernieuwend => geestrijk, oorspronkelijk

zaterdag 22 december 2007

De Avond - een aanvulling op de Jaarlijsten

De in 2002 overleden tekstschrijver Lennaert Nijgh schrijft De Avond voor Anja Bak op het punt dat zij zijn tweede vrouw gaat worden (Astrid Nijgh is zijn eerste vrouw). Het lied kwam op de lp In de uren van de middag van Rob de Nijs, maar viel toen niet op.

Boudewijn de Groot, vriend van Nijgh, neemt De Avond oorspronkelijk op voor Anja, die na haar scheiding van Nijgh trouwt met De Groot. Maar de zanger is niet van plan het lied officieel uit te brengen.

Tijdens een etentje vindt Anja onder haar servet een cd met daarop de opname van De Avond, speciaal en exclusief voor haar opgenomen.

Anja vindt het prachtig en dringt er bij Boudewijn op aan het nummer toch te gebruiken voor zijn nieuwe album Een Nieuwe Herfst uit 1996. Na enig aarzelen gaat Boudewijn uiteindelijk overstag.

Hoewel het nummer na de release als CD-single niets doet en op de radio nauwelijks gedraaid wordt, groeit het tijdens optredens uit tot een onbetwist hoogtepunt.

In 2005 wordt het door de luisteraars van Radio 2 zelfs gekozen tot favoriet in de Top 2000.



Met dank aan Michel van www.platenkast.web-log.nl

Ga terug naar de Homepage

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit lied werd een paar weken geleden gedraaid bij de crematie van mijn buurman. Het zal voortaan een speciaal lied in mijn herinnering blijven.