ori·gi·neel1 (het ~, -nelen)
1 oorspronkelijk stuk

ori·gi·neel2 (bn.)
1 de oorsprong of oudste vorm uitmakend => oorspronkelijk;
2 (van ideeën) nieuw => fris, zelfbedacht;
3 (van personen) vernieuwend => geestrijk, oorspronkelijk

woensdag 13 februari 2008

Commercial tunes - deel 3

Sun & The Ventures

Zo op het eerste gezicht een leuke naam voor een band. Voor de helft waar. Sun is het product en The Ventures de band. Op zoek naar de muziek bij de reclame van Sun kwam ik deze band vaak tegen.

Het begon allemaal met de welbekende 'Sun' man in witte jas die de bloemen in het toilet stalt om de vaas vrij te maken voor de vaatwasser. Dit alles onder begeleiding van een erg bekend deuntje. Maar welk?



11 minuten
Natuurlijk! De theme song van een van de langstlopende politie series ooit: Hawaii Five-O. Deze Amerikaanse serie werd van 1968 tot 1980 uitgezonden en het openingsnummer werd geschreven door Morton Stevens (1929-1991). Saillant detail daarbij is dat Stevens slechts 11 minuten nodig had om dit nummer te schrijven. Althans zo gaat het verhaal.

Malachi Crunch, wie?
In 1969, een jaar na de succesvolle start van Hawaii Five-O, bewerken The Ventures de originele versie met het volgende resultaat:



Het nummer wat je in de reclame hoort, is een herbewerking van de versie van The Ventures. Hoewel... Er zijn bronnen op internet die beweren dat het afkomstig is van Malachi Crunch, maar vreemd genoeg is deze band of artiest niet te traceren en de consumentenservice van Sun weigert antwoord te geven op mijn vraag van wie de gebruikte versie is.

Doorbraak
The Ventures, een instrumentale band (ontstaan uit de rock band Impacts), werd in 1955 in Seattle opgericht door de gitaristen Bob Bogle en Don Wilson. In 1960 braken ze door met Walk don't run. The Ventures maakten een pop-versie van een jazzy nummer van Chet Atkins uit 1957 die op zijn beurt het origineel van Johnny Smith uit 1954 coverde. De versie van The Ventures werd langzaamaan bekend toen een bevriende DJ de muziek steevast gebruikte als intro voor het lokale nieuwsbericht. Het leverde een tweede plaats in de Amerikaanse hitparade en een platencontract op.

Thema's
In de jaren zestig stonden welgeteld 14 instrumentale singles van The Ventures in de Billboard Top-100 en brachten zij meer dan 250 verschillende albums uit. Het grootste succes behaalden ze met de thema gerelateerde albums. Zo bevatte het album The Colorful Ventures nummers gebaseerd op kleuren zoals Yellow bird en Blue Moon. Het album The Ventures Play Telstar and the Lonely Bull had populaire instrumentale covers en Play Guitar With The Ventures was een cursus guitaar spelen voor would-be rocksterren. Door de jaren heen inspireerden The Ventures verschillende gitaarbands waaronder de bekendste surfband uit de geschiedenis: the Beach Boys.

Muziektrends
In 1964 brachten The Ventures een nieuwe versie van Walk don't run uit gebaseerd op de toenertijd populaire surf-muziek waarmee ze voor de tweede keer een grote hit behaalden. Dat smaakte naar meer en zo verschenen er in 1968, 1977, 1986 en 2000 wederom nieuwe versies waarbij slim werd ingespeeld op de muziektrends van toen. In 1977 was het bijvoorbeeld disco en in 1986 werd het Heavy Metal.

Sun
Nog even terug naar de Sun reclame. Het bleef niet bij Hawaii Five-O. Voor een andere reclame voor Sun tablets gebruikten ze Walk don't run, het nummer waarmee het voor The Ventures allemaal begon.



Tegenwoordig zijn The Ventures nog steeds actief, alhoewel de bezetting enigzins veranderd is. Dat ze een belangrijke bijdrage aan de muziek hebben geleverd blijkt wel uit het feit dat ze op 10 maart 2008 worden bijgezet in de Rock and Roll Hall of Fame.

Bron: Wikipedia, SecondHandsSongs.

Ga terug naar de Homepage

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Pascal, ben jij bekend met downloaden van de newsgroups?
Daar is momenteel een verzameling van 7 cd's gepost met Alan Lomax opnames.

Over downloaden met de newsgroups kun je informatie vinden bij je provider.

Pascal zei

He Johnny,

Ik zal eens kijken, bedankt voor de goede tip!!!

groeten
Pascal